De Uitdaging

Voor Bartiméus is het belangrijk dat hun e-learningmodules toegankelijk zijn voor zowel mensen mét als zonder visuele beperking. Zoals Jantina de Vries zegt: “Inclusiviteit is niet dat alles voor iedereen hetzelfde is, maar hoe je voor iedereen een leerzame ervaring kan maken.” Traditionele e-learningmodules, video’s en andere online lesmaterialen zijn vaak niet optimaal ontworpen voor deze doelgroep. De meeste platforms bieden beperkte opties voor audiobeschrijvingen, transcripties, alt-teksten en andere hulpmiddelen die de leerervaring kunnen verbeteren. Dit betekent veel handmatige aanpassingen, terwijl Bartiméus liever direct toegankelijke tools gebruikt.

De Oplossing

Een e-learningontwikkeltool die toegankelijkheid hoog in het vaandel heeft, is Articulate 360 AI. Deze tool biedt interactieve en toegankelijke e-learningmodules. Bartiméus waardeert deze tool om de volgende redenen:

  • De E-learning Heroes Community van Articulate: Articulate heeft een uitgebreide community waarin talloze tips & tricks staan over toegankelijkheid. Daarnaast vind je er  verschillende handleidingen voor Rise en Storyline, die je precies laten zien wat waar staat.
  • Transcripties toevoegen: Je kan eenvoudig transcripties toevoegen aan video’s, zodat de leerstof ook in tekstvorm beschikbaar is.
  • Interactieve en toegankelijke e-learningmodules: Je kunt deze ontwikkelen zonder veel technische aanpassingen – wel moet je in Storyline zelf de Focus Order bepalen.
  • Articulate Rise: In Articulate Rise hoef je niet veel aan te passen. In Articulate Rise is toegankelijkheid de norm, er zijn weinig tot geen aanpassingen nodig, wat het proces aanzienlijk vereenvoudigt en de toegankelijkheid direct verbetert. Als Articulate zegt dat het werkt, kan Bartiméus erop vertrouwen dat het ook werkt.

Bartiméus vindt het belangrijk dat leren voor iedereen beschikbaar en boeiend is. Ze zetten daarom ook graag verschillende vormen van e-learning in. Naast Articulate 360 maken ze dan ook gebruik van de video-animatietool Vyond.

De meeste e-learningtools zijn niet vanzelfsprekend toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Met Articulate kunnen we zonder al te veel extra stappen onze content toegankelijk maken. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat meer mensen kunnen deelnemen aan onze programma’s. Daarnaast biedt Vyond ons de mogelijkheid om complexe informatie op een eenvoudige en begrijpelijke manier over te brengen.

Imke van Kats,

Adviseur Leren & Ontwikkelen, Bartiméus Academie

Vyond en Toegankelijkheid

Vyond is een all-in one AI videoplatform, een visuele tool en daarom niet direct toegankelijk. Maar door de mogelijkheid bijvoorbeeld een goede voice-over of audiodescriptie toe te voegen, maken ze ook graag gebruik van deze tool. Bij het uitserveren van de modules leggen ze niet de nadruk op de beperking van de cursist, maar bieden juist diverse vormen aan zodat de cursist zelf kan kiezen van welke module hij gebruik wil maken.

De Impact

Dankzij de mogelijkheden van Articulate en Vyond kan Bartiméus nu beter voldoen aan de behoeften van hun doelgroep. Het platform biedt direct bruikbare toegankelijkheidsopties, waardoor medewerkers minder handmatig aanpassingen hoeven te doen en de leerervaring voor gebruikers sterk verbetert.

Daarnaast hecht Bartiméus veel waarde aan het delen van kennis over toegankelijkheid. Ze werken samen met andere organisaties en professionals om bewustwording te vergroten en te laten zien hoe technologie kan bijdragen aan een inclusieve leeromgeving. Door hun ervaring met Articulate en Vyond te delen, helpen ze anderen om e-learning toegankelijker te maken.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil je weten hoe je jouw e-learningmodules toegankelijk kan maken met Articulate 360 AI en Vyond? Wij denken graag met je mee! Neem vrijblijvend contact op via onderstaande knop.

Vergelijkbare cases

Veiligheidsregio Fryslân werkt aan de veiligheid en gezondheid van alle inwoners van Fryslân. Tijdens een ramp of crisis kunnen de inwoners van Friesland rekenen op de professionele hulpverleners die snel paraat staan en weten wat ze moeten doen. Door de coronapandemie kan het crisisbeheersingsteam geen fysieke oefeningen organiseren. De organisatie wil deze tijd goed benutten door aan de slag te gaan met e-learning. Op deze manier kunnen crisisfunctionarissen zich toch blijven ontwikkelen. We spreken met Christiaan Bruggen, medewerker vakbekwaamheid en Ron Boelens, communicatiemedewerker van de afdeling Crisisbeheersing, over het e-learningontwikkelproces bij Veiligheidsregio Fryslân.

Een professionaliseringsslag

Veiligheidsregio Fryslân had altijd al een wens op de achtergrond om met e-learning te starten. Hun primaire taak is om het team op te leiden en opgeleid te houden. Er zijn veel ideeën over wat ze graag willen, alleen is daar budget en tijd voor nodig. Voorheen hadden ze niet veel tijd om te investeren in ELO’s (elektronische leeromgevingen) en het is niet iets waar je gelijk resultaat van ziet. Toen kwam corona en heeft het management aangegeven dat het een soort pauzestand is. Deze pauzestand wilden ze goed benutten en dus zijn ze aan de slag gegaan met ELO’s. Ze willen de kennisoverdracht in alle fases goed borgen om de vakbekwaamheid op niveau te houden. Daarbij heeft Veiligheidsregio Fryslân de ambitie om medewerkers iets extra’s aan te bieden om te groeien.

Ze willen e-learning die als een soort digitaal boek kan dienen en op basis daarvan doorbouwen. Vanuit daar willen ze hun eigen e-learningbibliotheek opzetten.

Op zoek naar een tool om zelf e-learning te maken

De organisatie wil haar eigen e-learningmodules maken. Zo kunnen vakinhoudelijke experts gemakkelijk zelf de inhoud verzorgen en kunnen ze zelf alle modules up-to-date houden. Christiaan en Ron startten hun zoektocht naar een geschikte e-learningontwikkeltool, ook wel auteurstool genoemd, online. Ze hebben verschillende partijen aangeschreven, maar de ervaringen uit het netwerk met Courseware en de verschillende mogelijkheden (trainingen, een mooi modulair programma en een helpdesk) heeft hun laten kiezen voor Courseware.

Articulate is een e-learningtool die lang meegaat en waar voldoende variatie in mogelijk is. Dit is erg belangrijk voor Veiligheidsregio Fryslân.

Aan de slag met het ontwikkelen van e-learning

Christiaan en Ron kozen voor Articulate 360. Articulate 360 is een suite met krachtige e-learningontwikkeltools en extra tools. Om snel te kunnen starten met het ontwikkelen van de modules hebben Ron en Christiaan ervoor gekozen om templates te laten ontwikkelen door Courseware.

We hebben beperkt de tijd en hebben daarom de hulp van Courseware gevraagd voor het ontwikkelen van templates. Courseware heeft ons geholpen om een goede basis te maken en daar op door te bouwen. Heel erg fijn! Er zijn echt hele mooie templates uitgekomen.

Ron Boelens

Communicatiemedewerker van de afdeling Crisisbeheersing, Veiligheidsregio Fryslân

Veiligheidsregio Fryslân ontwikkelt haar e-learningmodules op basis van storyboards. Naar aanleiding van een storyboard en het template gaat het team aan de slag met het ontwikkelen van de e-learningmodules:

  1. Maken storyboard
  2. Aan de slag met het template
  3. Feedback verzamelen bij het team
  4. Testen van de module met een selectieve groep
  5. Check door Communicatie

Ron vertelt dat het hele team meedoet aan het ontwikkelen van de e-learningmodules. De collega’s van Vakbekwaamheid kunnen zich zo bezighouden met de inhoud en Communicatie met de vormgeving, techniek en communicatie. Communicatie kijkt wat er nodig is om mensen te prikkelen. Je wilt niet dat mensen 30 minuten alleen kijken en klikken. Bijvoorbeeld met een video of afbeelding. Die balans in het team is echt nodig om het succesvol te laten zijn.

Articulate 360 bij Veiligheidsregio Fryslân

Christiaan vindt het erg goed bevallen, ook de service van Courseware. Hij ervaart het als een heel gebruiksvriendelijke tool met vele opties. Als je weet welke knoppen je nodig hebt, is het programma vrij duidelijk. Het is bijna net als Word. Als je het systeem door ervaring begrijpt, helpt dat enorm.

Christiaan is verbaasd hoe gemakkelijk het is om een e-learningmodule te maken en hoe eenvoudig het is om content te delen met het hele team. Ontwikkelde onderdelen kunnen gemakkelijk met collega’s gedeeld worden. Het werkt echt fantastisch. Ook de mogelijkheden voor filmpjes en animaties vindt hij echt super. De templates hebben geholpen om het tempo erin te houden. Hij kan zich nu puur richten op de inhoud. Dat was een goede beslissing.

Het bevalt ons erg goed, ook de service van Courseware. Het is een heel gebruiksvriendelijke tool met vele opties.

Christiaan Bruggen,

medewerker vakbekwaamheid bij Veiligheidsregio Fryslân

Articulate Certified Training

Veiligheidsregio Fryslân heeft naasthet laten maken van templates ook de Articulate Certified Training gevolgd om snel van start te kunnen gaan met ontwikkelen. Tijdens de training hebben Christiaan en Ron veel geleerd over de mogelijkheden van Articulate. De trainer wist zich goed in te leven in de deelnemers, bleef geduldig en maakte de sessies interactief en leuk. Dit hielp hen om de diverse functies van Articulate snel onder de knie te krijgen. Aan het einde van de dag was Ron overweldigd door de vele mogelijkheden, vooral de interactieve video’s die zeer effectief zijn voor e-learning.

Een partner voor leer- en kennistechnologie

En wat Veiligheidsregio Fryslân van de samenwerking met Courseware vindt? Ron: ‘Super positief! We hebben goede ervaringen met Articulate en de training was hartstikke leuk en gezellig. Het hele team heeft zin om te beginnen met het bouwen. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat. De ambitie is in ieder geval hoog.’

0

binnen 4 dagen zelfstandig aan de slag met Articulate

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Heb je vragen? Of ben je benieuwd of Articulate 360 aansluit bij de wensen van jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op met Tijs Holkenborg via 06 25 21 00 54.

Vergelijkbare cases