Flipping the Classroom is een term die je vooral veel hoort in het reguliere onderwijs. Simpel gezegd betekent het vooral dat je leerlingen in staat stelt om voor de les de theorie en uitleg alvast tot zich te nemen (met bijvoorbeeld een video-uitleg), zodat ze in de les met actieve werkvormen de theorie kunnen leren toepassen of verder verwerken. Het is een vorm van blended leren, die vaak ook goed toepasbaar is bij opleidingen binnen organisaties.
De vanzelfsprekendheid van fysiek lessen volgen lijkt verleden tijd. We kijken de laatste jaren steeds zorgvuldiger naar hoe we de tijd die we met elkaar doorbrengen, zo effectief mogelijk kunnen besteden. Onnodig reizen voor iets wat prima online kan, gebeurt steeds minder. Wanneer alleen reizen het probleem is, kan je naar live online leren kijken of wellicht een vorm van hybride leren. Wanneer het doel is om meer efficiëntie te bereiken in je klassikale lessen, dan is het interessant om naar flipping the classroom te kijken. En dit geldt dus niet alleen in het onderwijs, maar juist ook in jouw organisatie.
Wanneer zet je het in?
Flipping the classroom is geschikt wanneer het overbrengen van een stuk theorie uit de klassikale training gehaald kan worden. Denk hierbij aan:
- Het aanleren van een vaardigheid, waarbij je eerst een theoretische onderbouwing nodig hebt om het te kunnen toepassen.
- Een training die uit een theoretisch stuk (kan uitleg of bijvoorbeeld een demo zijn) bestaat met aansluitend een praktijkonderdeel, zoals het maken van opdrachten e.d., wat alleen op locatie kan.
Flipping the classroom is vooral geschikt voor trainingen die diverse contactmomenten hebben, waartussen de deelnemers de stof moeten verwerken of zelf dingen moeten doen. Ook als de training heel vaak gegeven wordt, kan het efficiënt zijn de uitleg in een video aan te bieden.
Het is minder geschikt voor een meerdaagse training waarbij de dagen onmiddellijk achter elkaar plaatsvinden. Een andere manier van het blenden van je opleiding kan dan effectiever zijn.
Waarom pas je het toe?
Flipping the Classroom heeft vele voordelen, zoals:
- Mensen met verschillende kennisniveaus komen makkelijker op hetzelfde level.
- Het gebruik van video voor de uitleg geeft deelnemers de mogelijkheid zelf te bepalen hoe vaak, hoe snel en wanneer ze het bekijken.
- Het gebruik van video voor uitleg geeft jou de mogelijkheid om andere dingen te laten zien of op een andere manier te laten zien, waardoor de uitleg beter aansluit bij de stof die je wilt uitleggen.
- Materiaal van anderen, bijvoorbeeld van een expert, of jezelf kan je hergebruiken in je uitleg.
- Je creëert ruimte om samen te werken, te oefenen en interactie te organiseren tijdens de bijeenkomst.
Enkele nadelen zijn:
- Het kan veel tijd en moeite kosten om zo’n video te maken. Zeker als je het maar 1 of een enkele keer gebruikt, weegt dit niet altijd op tegen de voordelen. De huidige en toekomstige mogelijkheden van AI helpen enorm de tijd te verkorten en het makkelijker om zoiets te doen.
- Er is tijdens de uitleg geen mogelijkheid om in te spelen op deelnemers die het niet begrijpen of die vragen hebben.
- Bij bedrijfsopleidingen is het vaak zo dat mensen geen extra tijd hebben of willen besteden naast de contactmomenten.
Aan de slag
Als je de goede tools hebt, kan je direct aan de slag.
Maak een simpele video-uitleg, of een meer geavanceerde video waarbij je bijvoorbeeld gebruik maakt van animaties. Met de videoanimatietool Vyond kan je deze makkelijk creëren.
Uiteraard kan theorie ook een stuk geschreven tekst of een complete interactieve e-learning module zijn, maar we denken dat video een grote rol speelt in het concept van flipping the classroom.
Bouw de klassikale les opnieuw en gebruik interactie hierin. Denk aan groepswerk, opdrachten waarin direct vragen kunnen worden gesteld, presentaties van deelnemers en discussies.
De gemaakte video kan je delen met je cursisten via je leeromgeving of e-learning.
Wil je starten met flipping the classroom, maar weet je nog niet hoe? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee.
Meer weten over Vyond of onze leerplatformen?
Leerrendement: Spaced repetition
Zet gespreide herhaling – spaced repetition – in om cursisten leerstof beter te laten onthouden.
Genereer professionele video’s met behulp van AI
Met artificial intelligence (AI) ondersteunde tools maak je zelf professionele videocontent.
Trends & ontwikkelingen 2024
Wat brengt 2024 voor de wereld van e-learning, leren en technologie? Lees de vier ontwikkelingen.
Aantrekkelijke leervormen
Onze hersenen moeten gemotiveerd worden. Dit kan door het gebruik van verschillende leervormen.
Hoe ontwikkel je snel e-learning?
Snel een e-learning ontwikkelen zonder concessies te doen aan de kwaliteit? Wij vertellen je hoe.
Virtual Reality trainingen
Wat zijn Virtual Reality trainingen en hoe zet je het in? Ontdek de mogelijkheden van VR.
LXP: een optimale leerervaring
Wat is een LXP? Waarom gebruik je een LXP? Hoe kies je het juiste LXP voor jouw organisatie?
Hoe faciliteer je hybride leren?
Wat is hybride leren en hoe kan je hybride leren faciliteren? Ontdek het in dit artikel.