Bestaande en nieuwe tools die gebruik maken van artificial intelligence (AI) om video te genereren, maken het steeds makkelijker om zelf videocontent te creëren. We hebben het in dit geval over tools die video genereren met een door een gebruiker ingegeven tekstprompt (text-to-video). In dit artikel introduceren we drie verschillende categorieën AI video-tools en gaan we dieper in op de derde categorie: de nieuwste generatieve AI video-tools.
Wat zijn AI video-tools?
Een paar jaar geleden kwam er voor het eerst software op de markt die aangaf gebruik te maken van AI en in staat was om tekst naar video te transformeren. Dit alles met de belofte sneller en makkelijker video’s te maken.
Deze eerste tools vallen in de eerste twee categorieën oplossingen:
1. Tools die trefwoorden die je geeft vergelijken met beschikbare stockfoto’s, muziek en videoclips die gelabeld zijn met vergelijkbare trefwoorden. Hiermee maken de tools snel een video – meestal gericht op sociale media – met een soms wat inconsistente stijl, die nogal generiek kan aanvoelen. Enkele voorbeelden van goede oplossingen in deze categorie zijn Pictory en Visla.
2. Videomakers die je in staat stellen om video’s te creëren waarbij avatars, die lijken op een mens (cartoonstijl of fotorealistisch), alles kunnen vertellen of voorlezen wat je als tekst ingeeft. Daarbij wordt vaak een PowerPoint-achtige uitleg getoond. Het resultaat: video’s met een zogenaamde talking head (pratend hoofd) in beeld, vaak wat stijfjes en niet altijd authentiek overkomend. Wel wordt deze techniek met de dag beter. Voorbeelden van dit soort tools zijn: Synthesia, HeyGen en Colossyan.
Generatieve AI in videocreatie
Sinds kort zien we de opkomst van een derde categorie oplossingen, een nieuwe, veel krachtigere, categorie van AI videocreatie-tools. In tegenstelling tot de twee vorige soorten wordt deze software gedreven door generatieve AI (denk aan ChatGPT, Gemini, Claude, CoPilot etc.) die het potentieel heeft om organisaties te helpen hoogwaardige videocontent te creëren, die zowel origineel als makkelijk te bewerken is.
Voordelen van generatieve AI in videocreatie
1. Snellere videoproductie
Generatieve AI tekst-naar-video tools maken het mogelijk om snel goede videocontent op maat te creëren, die je kunt gebruiken voor diverse doelen:
- leercontent voor L&D-teams maken in minder dan de helft van de tijd;
- effectieve communicatie-uitingen maken binnen korte tijd voor HR-teams over beleid of bedrijfsveranderingen;
- videocontent voor sales-doeleinden eenvoudig en snel te maken en aan te passen;
- snelle mogelijkheid voor marketingteams om te reageren met videocontent.
2. Goedkopere, meer toegankelijke videoproductie
Met deze tekst-naar-video tools die gebruik maken van AI zullen organisaties in staat zijn om hun afhankelijkheid van dure leveranciers van video drastisch te verminderen. Het wordt voor meer organisaties mogelijk om zelf boeiende videocontent te creëren, niet alleen voor gespecialiseerde ontwerp- en videoproductieteams.
3. Meer originele content
Heel binnenkort zal deze technologie het mogelijk maken om een oneindig aantal creatieve ideeën in seconden te realiseren, simpelweg door het intypen van een tekstprompt.
Veel van deze ontwikkelingen staan momenteel nog in de kinderschoenen. Een product dat al verder gevorderd is met de ontwikkelingen rondom AI is Vyond. Vyond is software waarmee je snel en eenvoudig video-animaties maakt.
Vyond
De video-animatiesoftware van Vyond, Vyond Studio, was al gevuld met AI-gedreven functies zoals de mogelijkheid een volledige video te vertalen, het omzetten van een foto naar een eigen avatar, het zoeken naar objecten op basis van een foto en spraakverbetering van audio. Al deze toepassingen van AI helpen gebruikers om tijdrovende taken te automatiseren en content sneller te creëren.
Met de release van Vyond Go, in juni 2023, kwam de eerste tool op de markt waarmee je een script en direct ook een video-animatie maakt op basis van een tekstprompt. Deze video-animatie wordt in enkele seconden gegenereerd en is daarna nog makkelijk aanpasbaar.
Vyond Go maakt videoscripts met de hulp van ChatGPT, dat volledig is geïntegreerd in het platform. De kracht van ChatGPT wordt dus gebruikt om een script te genereren op basis van je tekstprompt. In plaats van het zelf ingeven van een prompt kun je ook een voorbeeld van de informatie die in de video-animatie moet komen, opnemen in je prompt.
Je kiest vervolgens een vorm (denk aan een aankondiging, debat, uitleg, tip), sfeer (kies voor formeel, informatief, speels of casual), locatie (bijvoorbeeld kantoor, huis, park) en lay-out zodat het resultaat past bij het doel dat je wilt bereiken met de animatievideo. Na het intypen van je prompt en het maken van je andere selecties, levert Vyond Go binnen seconden een script en een startvideo. Hierna kun je direct de tekst en voice-over in het script aanpassen in de teksteditor. Of ga snel naar Vyond Studio om je animatievideo verder te bewerken, bijvoorbeeld door het wisselen van personages, het veranderen van achtergronden en kleuren en het direct vertalen van de video in meer dan 70 talen.
Dit is Vyond Go
Voordelen Vyond Go
- Vyond Go is nu al op de markt met veel functionaliteit en Nederlandstalige ondersteuning.
- Het script en de video-output gecreëerd met de tekstprompt zijn bewerkbaar en altijd in een consistente stijl.
- Alle AI zit geïntegreerd in het Vyond platform; er is geen noodzaak om andere tools te gebruiken om content te genereren of te bewerken.
Leren tijdens je werk
Er zijn veel manieren om te leren tijdens je werk. Dit artikel zet ze voor je op een rij.
Trends & ontwikkelingen 2024
Wat brengt 2024 voor de wereld van e-learning, leren en technologie? Lees de vier ontwikkelingen.
Flipping the Classroom
Flipping the Classroom is een vorm van blended leren en is goed toepasbaar bij opleiden binnen organisaties.
Video als leervorm
Video is hot! Overal om ons heen wordt video toegepast. Maar is dit dan ook zo binnen het leren?
Virtual Reality trainingen
Wat zijn Virtual Reality trainingen en hoe zet je het in? Ontdek de mogelijkheden van VR.
Aantrekkelijke leervormen
Onze hersenen moeten gemotiveerd worden. Dit kan door het gebruik van verschillende leervormen.
User generated content
Het gebruik van user generated content is een krachtig instrument in leren. Ontdek het in dit artikel.