Wat is Virtual Reality training?
In een Virtual Reality (VR) training doorloopt de cursist een module waarin hij of zij zich bevindt in een compleet andere werkelijkheid. Dit kan op basis van een geprogrammeerde omgeving of met behulp van 360-graden foto’s en of video’s. Een dergelijke virtuele training biedt andere voordelen en resultaten ten opzichte van een ‘reguliere’ training. Er kunnen trainingssituaties worden gecreëerd die anders niet of moeilijk te realiseren zijn.
Een mooi voorbeeld van een VR-training (gemaakt in CenarioVR) is van het Thomas Jefferson Universiteitsziekenhuis. Zij gebruiken VR-training om patiënten te stimuleren om zich te laten screenen voor darmkanker. In de interactieve training worden de patiënten door het screeningsproces geleid om hen zich meer op hun gemak te laten voelen met het proces rondom de endoscopie. Ze kunnen vrij door de operatiekamers rondlopen en krijgen informatie over de procedure. Hierdoor zijn de patiënten beter voorbereid en geïnformeerd, en zijn ze sneller bereid om zich te laten screenen. Uit de evaluatie van de training blijkt dat 57% van de patiënten het extreem leerzaam vond; 71% gaf aan voldoende kennis te hebben van de screeningprocedure, een toename van 19%.
Wat is het effect van VR-training?
Een training kan verschillende leerdoelen hebben, het opdoen van kennis of inzicht, het aanleren van vaardigheden of het veranderen van een attitude of gedrag. Afhankelijk van het leerdoel zijn er verschillende trainingsmiddelen om het doel te bereiken. Wanneer het leerdoel gaat over een gedragsverandering, kan het opwekken van een bepaalde emotie hierbij een versterkende factor zijn. Video in combinatie met een verhaallijn is een effectieve manier om bepaalde emoties op te wekken bij de kijker. Dit zien we ook terugkomen in e-learning.
Een VR-training neemt je nog een stap verder richting de werkelijkheid, onder andere doordat je zelf bepaalt welke kant je op kijkt. Het beeld beweegt mee met jouw blik. Dit laat de gebruiker een (compleet) nieuwe ervaring beleven waardoor het beter wordt herinnerd en er meer interesse wordt gewekt in het onderwerp.
Wat zijn de voordelen van VR-training?
Naast de bovengenoemde voorbeelden kan VR natuurlijk ook van pas komen in andere situaties. VR kan worden gebruikt in situaties waarin het lastig is om deze in de praktijk te trainen. Denk bijvoorbeeld aan het werken met hoogspanning, het werken op een boorplatform, het meekijken tijdens een cruciale operatie, of het werken met een dure machine. Met een VR-training is het mogelijk deze situaties te trainen zonder er daadwerkelijk te zijn. Daarnaast kan de training op grotere schaal worden aangeboden en meerdere keren worden gevolgd.
Ook voor het creëren van empathie kan VR een oplossing bieden. In een VR-training beleef je de ervaring door de ogen van een persoon met autisme of het leven van een vluchteling waardoor empathie wordt gecreëerd bij de gebruiker.
De VR-oplossing kan ook simpeler zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rondleiding om gebruikers bekend te maken met een bepaalde omgeving in een onboardingstraject. Het creëren van scenario’s in de vorm van een sales- of klantvriendelijkheidstraining. Of een manier om awareness te creëren op een bouwterrein om gevaarlijke situaties te herkennen. Hoe zou een VR-training waarde kunnen toevoegen binnen jouw organisatie?
Hoe maak je een VR-training?
Met CenarioVR kun je gemakkelijk zelf een VR-training maken. CenarioVR maakt gebruik van 360-graden foto’s of video’s waardoor je geen volledige virtuele omgeving hoeft te (laten) programmeren. Met een 360-graden camera maak je zelf foto’s en video’s die je vervolgens kunt importeren in CenarioVR. Hier kunnen verschillende interacties, vragen, effecten en/of audio bestanden aan worden toegevoegd om er een e-learningmodule van te maken. De gebruiker kan de VR-module volgen met een VR-headset, op zijn smartphone of via een pc. De module kan vervolgens onderdeel zijn van een blended programma, als uitstapje in een andere e-learning of als een op zichzelf staande ervaring.
Modules kunnen worden gepubliceerd naar SCORM, xAPI of CMi5 waardoor ze goed samenwerken in combinatie met een Leerplatform (LMS of LXP). Daarnaast kan het volgen van een CenarioVR-module ook in ‘CenarioVR live and Mobile’: het hosting platform dat bij de CenarioVR-licentie zit inbegrepen.
Zelf VR-trainingen ontwikkelen? Gebruik CenarioVR.
VR-trainingen bij Enexis
Iedereen binnen Enexis werkt elke dag om het dagelijks leven van gezinnen en bedrijven mogelijk te maken. Ze proberen elke dag om de wereld om ons heen een stukje duurzamer te maken en bedrijven te helpen bewuster om te gaan met energie. Enexis zet Virtual Reality trainingen in tijdens het onboarding proces. We spreken met Jan Taks, trainer bij Enexis, over Virtual Reality trainingen.
Jan Taks,
Trainer, EnexisHoe kan nudging effectief leren bevorderen?
Hoe kan je als L&D-professional het principe van nudging toepassen bij het leren in je organisatie?
User generated content
Het gebruik van user generated content is een krachtig instrument in leren. Ontdek het in dit artikel.
Microlearning
Met microlearning presenteer je lesmateriaal in kleine brokjes. Wat is het en wat zijn de voordelen?
Video als leervorm
Video is hot! Overal om ons heen wordt video toegepast. Maar is dit dan ook zo binnen het leren?
Voordelen e-learningtemplates
Maak zelf professionele e-learningtemplates. Wat zijn de voordelen van templates en hoe pas je ze toe?
Trends & ontwikkelingen 2024
Wat brengt 2024 voor de wereld van e-learning, leren en technologie? Lees de vier ontwikkelingen.
Hoe ontwikkel je snel e-learning?
Snel een e-learning ontwikkelen zonder concessies te doen aan de kwaliteit? Wij vertellen je hoe.