Waarom microlearning?

Ken je dat gevoel na een lange training waarin je overladen bent met informatie en je je achteraf maar een klein deel kunt herinneren? Het is dan gewoon te veel informatie om te verwerken. De termen ‘overdaad schaadt’ en ‘less is more’ gelden in zo’n situatie.

Wat maakt dat lange trainingen minder effectief zijn?

  • We kunnen maar voor een korte tijd onze aandacht op iets richten.
  • Bij veel informatie wordt het voor onze hersenen lastiger om de essentie eruit te halen.

Deze twee mechanismes van het brein maken het leren van veel lesstof in één keer erg lastig. Het opbreken van je lesstof in behapbare stukken (chunks) is een oplossing voor dit probleem. Deze korte modules worden ook wel microlearning-modules genoemd. Synoniemen voor microlearning, die je ook tegenkomt zijn byte-sized learning en learning nuggets.

microlearning

Wat is microlearning?

Microlearning biedt leerstof aan in overzichtelijke, kleine stukjes, die interessant genoeg zijn om de aandacht te grijpen en kort genoeg zijn om de aandacht vast te kunnen houden. Het meest in het oog springende kenmerk van microlearning is de korte duur van het leerblokje. De exacte duur is hierin echter niet gedefinieerd. Waar de één een maximum van 3 minuten hanteert, gebruikt de ander een maximum van 10 tot 15 minuten. Beide zijn een stuk korter dan de gebruikelijke lengtes van een uur of langer. Een ander kenmerk is dat een microlearning-module meer focus legt op de essentie. Alle bijzaken worden weggelaten, waardoor er een hele efficiënte manier van leren overblijft.

Om de content zo kort en pakkend mogelijk te maken, wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van e-learningmodules met videomateriaal. Niet alle korte stukjes online lesmateriaal met video zijn microlearning:

  • Het gaat niet over de duur, maar over de focus; dus zorg ervoor dat je naar de kern van de lesstof gaat.
  • Verder gaat het niet over de hoeveelheid informatie, maar over de waarde; het is dus niet nodig om heel veel kleine stukjes lesstof te maken, maar alleen die met veel waarde.
  • Ook gaat het niet over opleiden, maar over het ondersteunen van je prestatie; microlearning is dus veel meer gericht op het directe resultaat dat je kunt toepassen in de praktijk.
  • Het gaat dus niet over de vorm, maar over het resultaat; het hoeft geen video te zijn of iets dat online is, maar het moet effectief de boodschap overdragen.

De kracht van microlearning

Microlearning heeft vele voordelen. Hieronder staan ze op een rijtje:

  • Het is snel te consumeren Met kort en beknopt lesmateriaal kunnen cursisten content consumeren op het moment dat het nodig is. Het maakt leren toegankelijk, zonder er te veel tijd aan te hoeven besteden.
  • Het is geschikt voor mobile learning Hoewel het afhankelijk is van de lesvorm, leent microlearning zich er vaak voor om ook via mobiele devices te volgen. Het anytime-anywhere principe dat we al jaren als voordeel van e-learning zien, wordt dan werkelijkheid.
  • Verantwoordelijkheid ligt bij de cursisten Cursisten zijn eerder geneigd om zelf modules te zoeken en te starten wanneer ze kort en to-the-point zijn. Dit zie je terug in de manier waarop mensen zelf tegenwoordig kennis opdoen via bijvoorbeeld Youtube. De cursist bepaalt zelf waar en wanneer ze een cursus willen volgen.
  • Just-in-time Door de kleinere eenheden en de focus is het ook heel geschikt om het op het moment van de behoefte tot je te nemen. Je ziet dan ook vaak dat microlearning onderdeel is van een strategie waarbij (ook) op performance support wordt ingezet.

Hoe maak ik microlearning?

Een goede microlearning start altijd met het ontwerp waarin je de essentie van je kennisstukken bepaalt. Tools waarmee je uiteindelijk je online microlearning-modules kunt ontwikkelen zijn contentontwikkeltools, zoals Articulate 360, Vyond (voor animatievideo’s) en Lectora. Iedere tool heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ben je benieuwd welke tool het beste past bij jouw organisatie? Laat je vrijblijvend adviseren door één van onze ervaren consultants of download de keuzecriteria e-learning.

Richard

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil jij meer weten over het maken van een microlearning? Neem contact op met e-learningexpert Richard Fransen door te mailen naar info@courseware.nl. Richard gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

De kracht van herhaling kennen we onder andere vanuit de vele reclamespotjes die je, als je ze maar vaak genoeg hoort, van voor naar achteren mee kunt zeggen. Of je de reclame nu leuk vindt of niet. Dit mechanisme noemen we ook wel het spacing effect. De wetenschap achter het spacing effect gaat echter verder dan gewoon herhalen. Het betreft spaced repetition oftewel gespreide herhaling, waarbij de mate van spreiding bepalend is voor de mate waarin je iets onthoudt.

Gespreide herhaling is slechts één van de zaken die het effect op leren positief beïnvloedt volgens het leerdesign voor het brein, de overige zijn:

Het mechanisme is in 1885 al beschreven door Herman Ebbinghaus in wat hij de vergeetcurve noemt. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar het effect van gespreide herhaling in de marketing en op het leren.

Wat is het nut van herhaling?

Om het effect iets beter te begrijpen, zoomen we iets meer in op de werking van het geheugen. Grofweg gebruiken we tijdens het leren twee processen.

  • Input: Bij het leerproces gaat het om hoe je iets opslaat in het geheugen.
  • Output: Om later je kennis te kunnen gebruiken, zal je het uit het geheugen ophalen.

Deze twee processen staan niet helemaal los van elkaar. Iedere keer dat je iets leert, zal je brein onderzoeken of je deze stof al ergens in je geheugen hebt opgeslagen. Het probeert eerder opgedane kennis dus terug te halen. Wanneer blijkt dat je de kennis al eerder hebt opgedaan en je de kennis voor een tweede keer aangeboden krijgt, zal deze kennis nog beter opgeslagen worden in je geheugen. Het effect is dat je hierdoor makkelijker de stof kunt ophalen wanneer je dit nodig hebt. Hoe vaker je iets aangeboden krijgt, hoe makkelijker je je iets dus kunt herinneren.

spaced repetition

Wat is het nut van spreiding?

De mate waarin je de kennis spreidt in de tijd, lijkt bepalend voor het effect van het leren. Wanneer de tijd tussen de herhalingen heel kort is, dan is het effect op leren voor de lange termijn niet zo goed. Wellicht herken je dit vanuit het stampwerk dat je vroeger op school deed vlak voor een proefwerk. Je haalde destijds een prima cijfer. De kennis die je destijds opdeed ben je volledig vergeten. Dit kortstondig veel herhalen noemen we massed repetition (opgehoopte herhaling). Ondanks de herhaling zal dit niet effectief zijn voor de langetermijn-herinnering.

Onderzoek wijst uit dat de herinnering met name versterkt wordt, wanneer je moeite moet doen om deze bij herhaling uit je geheugen op te halen. Wanneer je na een uur herhaalt heeft dit dus minder effect dan wanneer je na 5 dagen herhaalt. Langere tussenpozen tussen de herhalingen ondersteunen dus een betere informatieverwerking.

Digitaal leren en spaced repetition

De meeste leerplatformen hebben de mogelijkheid om lesstof gefaseerd aan te bieden. Je maakt optimaal gebruik van het spacing effect door:

  • de lesstof met tussenpozen vrij te geven;
  • iedere keer herhaling van de lesstof in te bouwen.

Door de lesstof digitaal als microlearningmodules aan te bieden, is herhaling ook makkelijker te realiseren dan wanneer je dit klassikaal zou willen aanbieden. Combinatie in een blended traject is eveneens een goede oplossing. Blijf echter zorgen voor voldoende – en gespreide – herhaling.

Meer weten?

Wil jij meer weten over spaced repetition? Neem contact op met Edward door te mailen naar info@courseware.nl. Edward gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Video is hot! Overal om ons heen wordt video toegepast: YouTube is de tweede zoekmachine (na Google) en streamt meer dan 1 miljard uur video per dag. TikTok heeft 800 miljoen actieve gebruikers. Je kan niet meer om video heen in het dagelijks leven. Maar is dit dan ook zo binnen het leren?

Is video effectief als leervorm?

Het antwoord is: Jazeker! Video kan een belangrijk onderdeel zijn van je leeroplossing. Hier zijn verschillende redenen voor:

  1. Video past bij de tijd. Het is een medium dat mensen kennen en graag gebruiken. Hierdoor is het aantrekkelijk, ook voor leertoepassingen.
  2. Video werkt op allerlei apparaten die mensen beschikbaar hebben. Je kunt het kijken op je computer of tablet, maar video werkt ook heel goed op een smartphone. Veel beter soms dan het lezen van teksten of kijken van plaatjes. Het is dus zeer toegankelijk.
  3. Video is snel en gemakkelijk te produceren. Iedereen heeft wel een camera op zak (in je smartphone) en er is veel software beschikbaar om video te bewerken. Het is, anders dan een aantal jaren geleden, makkelijk te produceren.
  4. Video is prettig om te delen met anderen. Hierdoor zullen lerenden eerder hun leermateriaal en leerervaring delen met anderen en wordt het leren van elkaar bevorderd. Ook zie je vaak dat het eenvoudig is om aan video discussies toe te voegen en te gebruiken, omdat je tijdens het video kijken hier reacties kunt plaatsen. Het is dus ook sociaal.

Last, maar zeker not least, het gebruik van video appelleert aan een aantal belangrijke principes die leren door ons brein bevorderen. Lees hierover meer in het artikel Maximaliseer het leerrendement. In de ‘Cognitive Load Theory’ gaan we ervan uit dat we een werkgeheugen hebben met beperkte capaciteit. Het werkgeheugen moet er voor zorgen dat we de informatie kunnen opslaan in ons langetermijngeheugen. Het is dus van belang om ons werkgeheugen zo optimaal mogelijk te gebruiken. Video kan hierin helpen. In ons werkgeheugen is namelijk een onafhankelijk video/pictorieel kanaal en een verbaal/auditief kanaal. Door het gebruik van video (in combinatie met audio/tekst) kunnen we dus ons werkgeheugen optimaal gebruiken, we gebruiken dan beide beschikbare kanalen in ons werkgeheugen in plaats van slechts één. Het versterkt dus onze verwerkingscapaciteit en het past bij de 5 principes die verder een positief effect hebben op het rendement  van leren:

Video is natuurlijk in te zetten op allerlei momenten, zodat het past in je 70:20:10 strategie.

video leren

Waar let je op als je een video gaat maken?

Je kent vast ook wel een voorbeeld van een verschrikkelijke video, wellicht amateuristisch qua techniek of lang en oersaai qua materiaal. Het is natuurlijk belangrijk dat wanneer je video gebruikt in je leeroplossing, deze ook van goede kwaliteit is, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen die video’s kunnen bieden.

  1. Ontwerp, script en oefen voordat je een video gaat maken. Denk na wat het doel en wat de inhoud is. Alles wat je nu goed voorbereidt, hoef je later niet meer te monteren en door te ontwerpen kun je ook rekening houden met de punten die hieronder nog genoemd hebben. Gebruik ook de juiste vorm, denk aan een demonstratie of schermopname, een 360 graden video of VR, een talking head met presentatie, een interview of een vorm van animatie. Bijvoorbeeld gemaakt met de videoanimatie tool Vyond.
  2. Het geluid is heel belangrijk. Geluid kan handig zijn wanneer je een gesproken boodschap overbrengt, maar geluid kan ook het effect van de boodschap versterken (dit zie je bij reclames en zelfs bij stomme films waarbij de muziek waarde geeft aan de boodschap). Belangrijk is dat wanneer je geluid gebruikt, de kwaliteit goed moet zijn. Slecht geluid leidt af en verstoort het verwerkingsproces. Als je gesproken tekst gebruikt, zorg dan voor een ondertiteling. Dit maakt de video beter toegankelijk, eventueel doorzoekbaar en bruikbaar voor anderstaligen.
  3. De kijker moet centraal staan. Bij een instructievideo kies je bijvoorbeeld het perspectief van de gebruiker (kijk over zijn schouder mee). Je let op de doelgroep (qua vorm) en het taalgebruik moet passen bij het onderwerp én de doelgroep. Spreek niet te langzaam en wees enthousiast.
  4. Geef de kijker ook controle. Zorg ervoor dat iemand kan pauzeren, terugspoelen en zoeken in de video. Sommige platformen bieden de mogelijkheid tot hoofdstukken of cue points zodat je makkelijk naar een onderwerp kunt springen. Gesproken tekst is van zichzelf al bepalend voor het tempo. Soms te snel of langzaam voor de lerende, maar ook hier zijn platformen waarin je het tempo kunt aanpassen.
  5. Wees kort en puntig. Laat overbodige informatie weg (zodat het werkgeheugen meer ruimte heeft om de belangrijke zaken te verwerken). Ook een wilde achtergrond of het gebruik van muziek kan overbodig zijn. Focus op het te maken punt, op het doel dat je wilt bereiken. Een video van enkele minuten is lang genoeg.
  6. Laat de kijker zien wat hij kan verwachten. Zorg voor een goede titel en thumbnail die duidelijk maakt waar de video over gaat en geef zo mogelijk in het begin van de video een voorbeeld van wat je wilt bereiken, zeker als je een taak of procedure uitlegt.
  7. Het belangrijkste: Zorg dat je video een onderdeel is van je leeroplossing. Content (de video dus) is niets zonder context. Het effect van video is vele malen groter als er wordt gestuurd op interactie, reflectie en oefening. Je kunt denken aan interactieve video (met vragen of scenarios), discussies of aan video als onderdeel van een blended leerprogramma met oefeningen.

Wil jij meer weten over welke leertechnologie je kan gebruiken om video’s te maken?

Meer weten?

Wil jij meer weten over video’s ontwikkelen? Neem contact op met Godfried door te mailen naar info@courseware.nl. Godfried gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Laat je e-learningmodules tot leven komen met videoanimatie. Maak binnen enkele seconden je eigen professioneel geanimeerde video’s.

De voordelen van videoanimatie

Je kan onderwerpen heel uitgebreid gaan uitleggen, maar soms is het veel eenvoudiger om er een filmpje over te laten zien. Met de video:

  • wordt de boodschap sneller en beter begrepen;
  • blijft de informatie langer in het brein opgeslagen;
  • worden meerdere zintuigen geprikkeld;
  • blijft de lerende actief betrokken bij de gebeurtenissen.

Het produceren van goede video’s kan een geld slurpend onderdeel van je leerinterventie vormen vanwege de tijd, spullen, locaties en mensen die je erbij nodig hebt. Met videoanimatie bereik je hetzelfde leereffect (90% van de informatie onthouden!) tegen een fractie van de kosten. In dit artikel lees je meer over het maken van een videotraining.

Genereer professionele video met behulp van AI

Met Vyond creëer je binnen enkele seconden een professionele animatievideo. De video wordt door artificial intellegence gegenereerd op basis van een korte beschrijving die jij invult als Vyond-gebruiker. In een paar seconden levert Vyond het script, de video en het geluid. Je kan de video direct gebruiken, of deze als template gebruiken en aanpassen naar jouw wensen.

Ontdek de voordelen van videoanimatie met AI

Godfried

Meer weten?

Wil jij meer weten over het ontwikkelen van video? Neem contact op met Godfried door te mailen naar info@courseware.nl. Godfried gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Om iets te kunnen leren, is het van belang dat het aansluit op dat wat je al weet. Wanneer het niveau te laag is, dan ontstaat er verveling en zal je brein onvoldoende uitgedaagd worden. Wanneer het niveau te hoog is, dan ontstaat er frustratie. In beide gevallen is er een negatief effect op het leren. Uitdaging is van groot belang, echter wel op het juiste niveau. Om deze reden past het ‘one size fits all’ principe maar zelden wanneer het om leren gaat. Het gaat er dus om dat de leerstof die je aanbiedt, het juiste niveau heeft ten opzichte van de lerende, en dat verschilt per persoon.

Bij leren gaat het meestal ook om nieuwe informatie die je koppelt aan kennis of een vaardigheid die je al hebt. Stel dat je al kennis van auto’s hebt, dan zal je makkelijker begrijpen hoe een nieuw model auto werkt. Je maakt dan gebruik van bestaande neurale netwerken (fysieke paden die in je brein zijn gevormd) die nog sterker worden en knoopt hier nieuwe informatie aan. De voorkennis bepaalt dus hoe je het leren aanbiedt. Gepersonaliseerd leren is dus van belang.

Gepersonaliseerd leren is slechts één van de zaken die het effect op leren positief beïnvloedt volgens het leerdesign voor het brein:

gepersonaliseerd leren

AI en gepersonaliseerd leren

De mogelijkheden die Artificial Intelligence (AI) kan bieden op het gebied van gepersonaliseerd leren zijn eigenlijk eindeloos en breiden zich continu uit met het toenemen van de mogelijkheden die er zijn. Denk hierbij aan:

  • het ‘live’ aanpassen van de taal, stijl of het taalniveau van een tekst aan de gebruiker van een online leermodule. Door slimme vertaal- en hertaalmodules.
  • een robot die, op basis van de kennis die hij van de lerende heeft, pro-actief aanbiedt een leeraanbod te zoeken of zelfs te maken, zonder dat de gebruiker in een platform zit. Een AI-assistent die weet wat je vandaag moet doen, welke dingen eraan komen en wanneer je tijd hebt.
  • het creëren van individuele leerpaden die de zwakke en sterke punten van elke gebruiker aanpakken, waardoor een efficiëntere en effectievere leerervaring ontstaat. Dit door gebruik te maken van data-analyse en machine learning-algoritmen.

Misschien klinkt dat nog wat als toekomstmuziek, maar denk aan de AI in

  • een chatbot die antwoorden kan geven op vragen van de lerende en kan ondersteunen bij het uitvoeren van de taken en werkzaamheden die iemand moet doen. Zonder het voor te zeggen, maar door sturing te geven.
  • de aanbevelingen in een leerplatform op basis van jouw gedrag en gedrag van anderen en de dingen die je hebt aangegeven te (willen) leren, zoals de aanbevelingen op basis van te ontwikkelen vaardigheden in Learn Amp.

Online leren

Maar ook online leren (zonder AI) biedt al vele mogelijkheden als het om gepersonaliseerd leren gaat.

  1. In online modules kan je een leerpad maken dat afhankelijk van de antwoorden die je geeft of je gedrag in de module, lesmateriaal aanbiedt. Hierbij zit het in het ontwerp (instructional design) van de module. De meest gebruikte e-learningontwikkeltools zijn in staat om deze paden te creëren.
  2. In een Leerplatform (LMS of LXP) is het meestal mogelijk om aanbod te generen dat past bij jouw functie, rol of niveau. Het aanbod dat hierachter zit moet hier uiteraard op aansluiten. Een ander mechanisme om het juiste aanbod aan te bieden, is te werken met het principe van gelijkwaardigheid of automatische vrijstellingen. Wanneer bijvoorbeeld een (pre)toets wordt behaald, kan een (deel van) een training reeds behaald zijn, waardoor je niet vermoeid wordt met informatie die je reeds bezit.
  3. Een adaptieve applicatie maakt gebruik van de vergeetcurve en geeft je op het juiste moment een herinnering door de lesstof opnieuw aan te bieden. Idealiter koppel je deze informatie aan je LMS, zodat je centraal weet wie over welke kennis en vaardigheid beschikt. Een voorbeeld is een koppeling tussen de applicatie van Drillster en het PeopleFluent LMS.

Meer weten over e-learningontwikkeltools, Learn Amp of PeopleFluent?

Ronny

Meer weten?

Wil jij meer weten over gepersonaliseerd leren? Neem contact op met Ronny Lohuis door te mailen naar lohuis@courseware.nl. Ronny gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Leren is natuurlijk niet alleen het volgen van cursussen. Het omvat meer dan in een klasje zitten, meer dan een praktijkopdracht doen en meer dan een e-learning maken. Leren gebeurt altijd en overal, vooral tijdens je werk. Het gebeurt spontaan of omdat het nodig is.

Er zijn veel modellen en theorieën over leren tijdens je werk, zoals de “5 moments of need”, “70:20:10”, “Learning in the flow of work” en “Performance Support”. Deze benaderingen overlappen en richten zich op hoe we mensen kunnen ondersteunen tijdens hun werk. Een belangrijk inzicht is dat je het beste leert tijdens of vlak voor het uitvoeren van een taak.

Dit kan gebeuren tijdens de taakuitvoering door een sturend leerproces of een gids, of door een collega die uitleg geeft. Soms stap je even weg van je taak om iets te leren en gaat daarna weer verder.

Er zijn verschillende manieren waarop je tijdens je werk ondersteund kunt worden:

  1. Situatiegebonden ondersteuning: Je krijgt (automatisch) de leermiddelen en kennis op basis van de situatie waarin je je bevindt.
  2. Taak- en procesgebonden ondersteuning: Je gaat naar de juiste informatie op basis van de taak of het proces dat je uitvoert.
  3. Onderwerpgebonden ondersteuning: Je zoekt informatie op basis van een specifiek onderwerp of begrip.

Leren tijdens het werk is effectief en efficiënt omdat het direct inspeelt op de leerbehoefte. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan leermiddelen die op het juiste moment beschikbaar zijn.

Hoe ondersteun je de lerende?

De situatie-ondersteuning is ‘bewust’ van de situatie waarin de lerende zit en biedt op dat moment de gewenste of benodigde leermiddelen of kennis. Dit kan heel eenvoudig door bijvoorbeeld naast de kraan in het toilet een handenwasinstructie te hangen. Door technologische ontwikkelingen zoals GPS, het altijd bij je hebben van je telefoon, en AI en machine learning zijn de mogelijkheden hierin flink uitgebreid. Denk aan een monteur die een ruimte met hoogspanning betreedt, waarbij zijn telefoon dat detecteert en automatisch de veiligheidsprocedure toont. Of een scenario waarin je een foto maakt en AI deze herkent en de juiste informatie geeft. Deze leertechnologie is vaak ingebed in de software die ook het werk ondersteunt of zelfs in het apparaat dat je bedient, wat echt leren tijdens je werk mogelijk maakt.

Een andere manier is ondersteuning op taak en/of proces. Een vorm hiervan is het gebruik van een Quick Reference Card, bijvoorbeeld hoe je de telefoon aanneemt en doorschakelt naar een collega. Deze kaart legt alle stappen uit en licht bepaalde stappen toe. Deze taakondersteuning wordt vaak gegeven met performance support-systemen, waardoor je met en vanuit het stappenplan kunt zien hoe je iets moet uitvoeren. Extra informatie voor bijzondere situaties is dan gemakkelijk en op het juiste moment beschikbaar. Van belang is dat de taken en processen goed worden omschreven en dat deze informatie toegankelijk is. Bij computertaken en -processen zie je dat deze ondersteuning vaak is ingebouwd in de software waarmee je de taak moet uitvoeren.

leren tijdens je werk

Ondersteuning op basis van een onderwerp komt vaak voor en wordt veel geïmplementeerd. Dit kan een handboek zijn met een trefwoordenlijst op de werkplek, maar ook door leertechnologie gefaciliteerd worden. Een goede zoekmachine op je leermiddelen, een overzichtelijke catalogus of zelfs door voorwerpen te taggen met een QR-code, geeft de lerende snel toegang tot de gewenste informatie. Door deze informatie ook beschikbaar te maken op een apparaat dat tijdens het werk beschikbaar is (zoals een telefoon) wordt optimale ondersteuning op de werkplek gegeven. Vanuit een wens of vraag van de gebruiker wordt de informatie toegankelijk en wordt Just in Time het leren ondersteund. Dit kan bijvoorbeeld prima in een leerplatform worden vormgegeven.

Afhankelijk van de behoeften van jouw organisatie kun je deze ondersteuningsmethoden toepassen. Ze zijn niet altijd met één enkel stuk leertechnologie te faciliteren. De verschillende leertechnologieën hebben elk hun eigen kracht. Een LMS, LXP of leerplatform kan heel goed onderwerp-ondersteuning bieden. Een performance support-systeem is meer gericht op taakondersteuning. Door deze systemen met elkaar te verbinden, ontstaat er één leeromgeving waar de gebruiker op allerlei manieren ondersteuning kan krijgen, en waar hij op elk moment van leerbehoefte terecht kan.

Ronny

Meer weten?

Wil jij meer weten over leren tijdens je werk? Neem contact op met Ronny door te mailen naar lohuis@courseware.nl. Ronny gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Van Tiktok tot leerplatformen

De term user generated content, oftwel UGC, betekent letterlijk: door gebruikers gegenereerd materiaal. Dagelijks hebben we met dit fenomeen te maken op speciale platformen die gebouwd zijn voor UGC, zoals TikTok, maar natuurlijk ook Twitter, Facebook, Instagram, Clubhouse, etc. Eigenlijk is het meeste op Internet begonnen als user generated content, met blogs en later video’s op YouTube.

Doordat we privé inmiddels gewend zijn aan het delen van eigen materiaal, en er moderne leerplatformen beschikbaar zijn die gebruik maken van het UGC-concept, lijkt de tijd rijp om het ook meer in te zetten binnen leren en ontwikkelen. Daarbij kan dit een deel van de oplossing zijn voor het werken in het nieuwe normaal, waarbij thuiswerken vanzelfsprekender wordt en onderling contact vooral via de sociale platformen verloopt. Het even van elkaar leren op de werkplek valt daarbij deels weg en een alternatief lijkt noodzakelijk.

Onderzoek toont aan dat 92% van de mensen meer vertrouwen heeft in een bijdrage van een andere persoon dan in officiële inhoud van een merk of ander officieel kanaal.

De kracht van UGC als leerinstrument

Dit mechanisme, waarin mensen vertrouwen hebben in wat anderen weten, kunnen en doen, is ook in te zetten binnen leren. In de context van leren en ontwikkelen zien we nog veel meer redenen om het in te zetten. Het gaat erom dat de medewerker zelf (of klant eventueel) lesmateriaal, kennis, ervaringen en informatie maakt of verzamelt en deelt met anderen.

We leven in een kenniseconomie, waar in de meeste organisaties de medewerkers het grootste kapitaal zijn. Dit kapitaal zit hem in wat ze weten en kunnen. Hoe zou het dan zijn als ze hun kennis en ervaring meer met elkaar zouden delen?

Dit is even omdenken voor veel L&D organisaties, omdat we al decennialang werken vanuit een instituut, vergelijkbaar met ons schoolsysteem. Als L&D afdeling bepalen we wat we delen en wie hier toegang toe heeft. Wat blijft er over als we dit instituut achter ons laten, leren vertrouwen op ons menselijk kapitaal en een cultuur creëren waarbij we werkelijk de kennis uit onze organisatie inzetten om te groeien? Wellicht zorgt het voor meer groei, vertrouwen en een grotere binding met het onderwerp en de organisatie.

Door een medewerker te stimuleren om zelf materiaal te delen, ontsluit je kennis en ervaring die anders in zijn of haar hoofd zou blijven. Door het geven van deze verantwoordelijkheid, spreek je vertrouwen uit. En door de erkenning die een medewerker krijgt, creëer je ook betrokkenheid en verbinding.

Daarnaast kan het een heel goede leerschool zijn wanneer je zelf kritisch na moet denken over hoe je iemand anders iets zou aanleren. Het zelf maken van leermateriaal is op zichzelf dus een goede manier om kennis te verdiepen en nog meer te doen beklijven. Hiermee denken we dus dat UGC niet alleen beperkt zou moeten zijn tot specialisten.

user generated content

Wat is user generated content?

In eerste instantie denk je misschien dat UGC best ingewikkeld is. Je moet immers gebruikers ‘content’ laten maken. En, tja, dat kost tijd en moeite. Het is echter goed je te realiseren dat deze content in vele vormen kan komen, net zoals we kennen vanuit marketing en social media. Denk hierbij aan:

  • Tweets en andere posts
  • Video (zoals een ‘How to’ video van een specialist)
  • Foto’s
  • Reviews en beoordelingen

Hoe stimuleer je UGC?

Ook al maak je het heel gemakkelijk voor je medewerkers of andere lerenden om zelf content toe te voegen, velen zullen hier ook een drempel voor over moeten. Hieronder drie manieren om dit te stimuleren.

1. Maak het mogelijk

Het inzetten van een sociaal leerplatform stimuleert gebruikers in elk geval om de eerste stappen te zetten. Een sociaal leerplatform is een leerplatform dat mogelijkheden biedt aan gebruikers om commentaar te leveren op content, dit te delen en te liken. Langzamerhand zul je zien dat meer en meer mensen dit gaan gebruiken.

2. Beloon

Door mensen te belonen voor bijdrages kun je ze extra stimuleren zelf content toe te voegen. Je kunt het onderdeel maken van je formele leertraject. Denk aan reflecties, feedback en opdrachten, maar ook aan competities waar je bijvoorbeeld een score gaat bijhouden en dit ook publiceert. Dit kan heel algemeen, maar ook specifieker op een onderwerp of in een bepaalde periode.

3. Reageer

Het zal mensen die bijdragen erg stimuleren om nog meer bij te dragen als je vanuit je positie als L&D specialist reageert op content die mensen zelf hebben toegevoegd. Een like is minimaal, maar een inhoudelijke reactie of het zichtbaar delen werkt nog beter. Ook kun je specialisten vragen om dit te doen, om zo nog meer vertrouwen te geven aan de oorspronkelijke bijdrager. Misschien kun je speciale ambassadeurs inzetten. Het stimuleert niet alleen degene die de content al heeft toegevoegd, maar ook anderen die dit weer zien.

Meer weten

Wil jij meer weten over user generated content? Neem contact op met Nieske Stoel door te mailen naar info@courseware.nl. Nieske gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Flipping the Classroom is een term die je vooral veel hoort in het reguliere onderwijs. Simpel gezegd betekent het vooral dat je leerlingen in staat stelt om voor de les de theorie en uitleg alvast tot zich te nemen (met bijvoorbeeld een video-uitleg), zodat ze in de les met actieve werkvormen de theorie kunnen leren toepassen of verder verwerken. Het is een vorm van blended leren, die vaak ook goed toepasbaar is bij opleidingen binnen organisaties.

De vanzelfsprekendheid van fysiek lessen volgen lijkt verleden tijd. We kijken de laatste jaren steeds zorgvuldiger naar hoe we de tijd die we met elkaar doorbrengen, zo effectief mogelijk kunnen besteden. Onnodig reizen voor iets wat prima online kan, gebeurt steeds minder. Wanneer alleen reizen het probleem is, kan je naar live online leren kijken of wellicht een vorm van hybride leren. Wanneer het doel is om meer efficiëntie te bereiken in je klassikale lessen, dan is het interessant om naar flipping the classroom te kijken. En dit geldt dus niet alleen in het onderwijs, maar juist ook in jouw organisatie.

Wanneer zet je het in?

Flipping the classroom is geschikt wanneer het overbrengen van een stuk theorie uit de klassikale training gehaald kan worden. Denk hierbij aan:

  • Het aanleren van een vaardigheid, waarbij je eerst een theoretische onderbouwing nodig hebt om het te kunnen toepassen.
  • Een training die uit een theoretisch stuk (kan uitleg of bijvoorbeeld een demo zijn) bestaat met aansluitend een praktijkonderdeel, zoals het maken van opdrachten e.d., wat alleen op locatie kan.

Flipping the classroom is vooral geschikt voor trainingen die diverse contactmomenten hebben, waartussen de deelnemers de stof moeten verwerken of zelf dingen moeten doen. Ook als de training heel vaak gegeven wordt, kan het efficiënt zijn de uitleg in een video aan te bieden.

Het is minder geschikt voor een meerdaagse training waarbij de dagen onmiddellijk achter elkaar plaatsvinden. Een andere manier van het blenden van je opleiding kan dan effectiever zijn.

flipping the classroom

Waarom pas je het toe?

Flipping the Classroom heeft vele voordelen, zoals:

  • Mensen met verschillende kennisniveaus komen makkelijker op hetzelfde level.
  • Het gebruik van video voor de uitleg geeft deelnemers de mogelijkheid zelf te bepalen hoe vaak, hoe snel en wanneer ze het bekijken.
  • Het gebruik van video voor uitleg geeft jou de mogelijkheid om andere dingen te laten zien of op een andere manier te laten zien, waardoor de uitleg beter aansluit bij de stof die je wilt uitleggen.
  • Materiaal van anderen, bijvoorbeeld van een expert, of jezelf kan je hergebruiken in je uitleg.
  • Je creëert ruimte om samen te werken, te oefenen en interactie te organiseren tijdens de bijeenkomst.

Enkele nadelen zijn:

  • Het kan veel tijd en moeite kosten om zo’n video te maken. Zeker als je het maar 1 of een enkele keer gebruikt, weegt dit niet altijd op tegen de voordelen. De huidige en toekomstige mogelijkheden van AI helpen enorm de tijd te verkorten en het makkelijker om zoiets te doen.
  • Er is tijdens de uitleg geen mogelijkheid om in te spelen op deelnemers die het niet begrijpen of die vragen hebben.
  • Bij bedrijfsopleidingen is het vaak zo dat mensen geen extra tijd hebben of willen besteden naast de contactmomenten.

Aan de slag

Als je de goede tools hebt, kan je direct aan de slag.

Maak een simpele video-uitleg, of een meer geavanceerde video waarbij je bijvoorbeeld gebruik maakt van animaties. Met de videoanimatietool Vyond kan je deze makkelijk creëren.

Uiteraard kan theorie ook een stuk geschreven tekst of een complete interactieve e-learning module zijn, maar we denken dat video een grote rol speelt in het concept van flipping the classroom.

Bouw de klassikale les opnieuw en gebruik interactie hierin. Denk aan groepswerk, opdrachten waarin direct vragen kunnen worden gesteld, presentaties van deelnemers en discussies.

De gemaakte video kan je delen met je cursisten via je leeromgeving of e-learning.

Wil je starten met flipping the classroom, maar weet je nog niet hoe? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Meer weten over Vyond of onze leerplatformen?

Meer weten?

Wil jij meer weten over flipping the classroom? Neem contact op met Nieske Stoel door te mailen naar info@courseware.nl. Nieske gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je