Ontdek de juiste standaard voor jouw e-learning modules

Het begrijpen van termen zoals SCORM, LTI, en xAPI is essentieel voor het optimaal functioneren van je e-learning modules binnen een LMS, LXP of ander leerplatform. Deze standaarden zorgen ervoor dat de voortgang (zoals scores en voltooiing) van een gebruiker nauwkeurig wordt bijgehouden.

SCORM

Wat zijn de belangrijkste e-learning standaarden?

Elk van deze standaarden heeft zijn eigen voordelen, nadelen en specifieke toepassingen. Hier is een overzicht van de drie belangrijkste:

SCORM (Sharable Content Object Reference Model)

SCORM is ideaal als je zelf of via een derde partij e-learning modules ontwikkelt (bijvoorbeeld met tools als Articulate Rise 360, Storyline 360, Lectora, Captivate, etc.) en deze modules in je leerplatform wilt integreren. Het zorgt ervoor dat de voortgang, scores en status van gebruikers worden bijgehouden. SCORM is nog steeds een veelgebruikte standaard en wordt ondersteund door veel tools en platforms. De meest gebruikte versie is SCORM 1.2 of SCORM 2004.

LTI (Learning Tools Interoperability)

LTI gebruik je als een externe partij haar online leermodules via jouw leerplatform beschikbaar wil stellen, zonder de modules fysiek te overhandigen. De content blijft op het platform van de aanbieder, die de controle over de inhoud wil behouden. Met LTI kan de status van gebruikers worden bijgehouden zonder dat de gebruikerservaring wordt verstoord. Ontwikkelaars die hun e-learning modules via LTI willen aanbieden, hebben een LTI provider of LTI Tool nodig. De meest gebruikte versies van LTI zijn 1.1 en 1.3, maar let op, deze zijn niet compatibel.

xAPI (Experience API)

xAPI is een nieuwere standaard die zowel bij eigen als externe e-learning modules kan worden gebruikt. Het biedt de mogelijkheid om gedetailleerde voortgangsdata bij te houden, wat vooral nuttig is voor learning analytics. Met de CMI5 afspraken kun je, net als bij SCORM, een pakketje maken dat in je leerplatform kan worden geladen. Hoewel xAPI nog minder ingeburgerd is, groeit de ondersteuning snel.

Welke standaard past bij jouw behoeften?

Ronny

Meer weten?

Wil jij meer weten over het gebruik van SCORM, LTI en xAPI of heb je een ander L&D vraagstuk? Neem contact op met Ronny door te mailen naar lohuis@courseware.nl. Ronny gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Het ontwikkelen van e-learning kan een tijdrovend proces zijn, maar er zijn verschillende manieren om dit proces te versnellen zonder concessies te doen aan de kwaliteit. We hebben verschillende tips voor je op een rij gezet.

Gebruik kant en klare sjablonen en tools

Maak gebruik van e-learningsoftware die vooraf ontworpen sjablonen en tools biedt, zoals Articulate 360, Vyond en Lectora, om snel e-learning te ontwikkelen. Deze tools bevatten vaak kant-en-klare elementen zoals templates, interactieve quizzen, presentaties, en videoclips die je snel aanpast aan je specifieke behoeften. Ook elementen die jij of je collega’s al eerder hebben gemaakt herbruik je gemakkelijk.

2. Gebruik AI om je content te maken of verbeteren

Gebruik algemene AI-tools om teksten en afbeeldingen te maken, interacties te laten verzinnen etc. Steeds meer e-learning ontwikkeltools bouwen AI in om dit direct te kunnen doen, zoals Vyond en Articulate. Met Vyond Go geef je een eenvoudige instructie om een video animatie te generen. Articulate is momenteel de AI-assistent aan het ontwikkelen. Je gebruikt de AI-assistent om op basis van documenten een voorstel te doen voor een e-learning module.

3. Betrek experts (SME’s) en stakeholder vroegtijdig

Zorg ervoor dat inhoudelijke experts (SME: subject matter experts) en stakeholders vanaf het begin betrokken zijn bij het ontwikkelen van de e-learning. Dit zorgt ervoor dat je direct toegang hebt tot de benodigde kennis en feedback, wat de kans op revisies vermindert en de ontwikkeltijd verkort. Laat ze meekijken en -denken met de review functionaliteit die je vaak in je ontwikkeltool hebt.

4. Gebruik microlearning

Verdeel de leerinhoud in kleine, hapklare brokken die snel en gemakkelijk te ontwikkelen zijn. Microlearning modules zijn vaak eenvoudiger en sneller te maken dan uitgebreide cursussen. Ze kunnen gemakkelijk aan elkaar worden gekoppeld om een volledige leerervaring te bieden.

Pas deze strategieën toe en verkort zo aanzienlijk de tijd om e-learning content te ontwikkelen.

Meer weten over Articulate 360, Vyond of Lectora?

Meer weten?

Wil jij meer weten over snel e-learning ontwikkelen? Neem contact op met onze e-learning expert Nieske door te mailen naar info@courseware.nl. Nieske gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Ken je toevallig een docent uit je schoolperiode die de lessen leuk wist te brengen? En vond je het dan ook makkelijker om te leren? Gek genoeg kon een vak dat je bij andere docenten niet leuk vond, opeens leuk en zelfs interessant worden. Wanneer een leeractiviteit aantrekkelijk wordt gemaakt, heeft dit dus effect op het leren.

Als we iets niet aantrekkelijk vinden, zijn we sneller afgeleid. Dit mechanisme van onze hersenen kunnen we inzetten om leren beter te laten plaatsvinden. Onze hersenen moeten gemotiveerd worden (en zijn) om de aandacht erbij te houden. Dit kan vanuit interesse in het onderwerp, maar ook vanuit de vorm waarin het wordt gebracht. Wil je iemands aandacht vasthouden, zorg er dan voor dat zowel de inhoud als de vorm aantrekkelijk zijn.

Gepersonaliseerd leren is slechts één van de zaken die het effect op leren positief beïnvloedt volgens het leerdesign voor het brein:

leervormen

Er zijn meerdere manieren om de hersenen gefocust te houden. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Maak het een genot om naar te kijken en luisteren – bedenk dat je liever naar een professionele film kijkt dan naar een amateurfilm.
  • Prikkel de emotie – maak bijvoorbeeld net als marketeers gebruik van kleuren voor de juiste associatie.
  • Voed de nieuwsgierigheid – denk aan hoe filmmakers dit doen met een cliffhanger.
  • Zorg voor verrassingen – wanneer het voorspelbaar wordt, is er minder noodzaak om op te letten.
  • Zorg voor voldoende beweging –  het is makkelijker om de aandacht bij beweging te houden dan bij een stilstaand beeld. Naar een kampvuur kan je bijvoorbeeld minuten lang kijken zonder afgeleid te worden, terwijl je jezelf op een foto van hetzelfde kampvuur maar een paar seconden kunt concentreren. Het verschil is de beweging van het vuur die je aandacht grijpt.
  • Maak het concreet – een verhaal of voorbeeld zorgt ervoor dat het interessanter is.

Hoe is dit met een digitale leervorm te bereiken?

Hieronder enkele suggesties.

  • Maak een professionele indruk door een gebruikersvriendelijke user interface te creëren.
  • Gebruik professioneel beeldmateriaal dat de juiste emotie prikkelt. In auteurstools zoals Articulate 360 zijn tegenwoordig koppelingen met vrij te gebruiken beeldbanken beschikbaar.
  • Lesstof kan op vele manieren worden aangeboden. Bij theorie denk je vaak aan het doceren door middel van tekst, gesproken tekst of video, maar het kan ook door bijvoorbeeld een zoekplaatje of quiz, waarbij de deelnemer meer geactiveerd wordt. Laat de deelnemer soms eerst zelf nadenken (wek de nieuwsgierigheid), voordat je de oplossing geeft.
  • Vaak worden templates gebruikt om online modules te ontwikkelen. Gebruik deze niet als een vaste volgorde van type leeractiviteiten, want dat maakt het voorspelbaar en mogelijk saai. Wissel de types leeractiviteiten voldoende af en verras.
  • Zorg voor beweging op de pagina door het hele scherm te gebruiken. Soms vraag je focus op het linker deel van het scherm, daarna weer op het andere deel. De oogbewegingen helpen alert te blijven.
  • Vertel verhalen in je online materiaal, of laat anderen een verhaal vertellen, zodat het aansluit op de interesses van de lerende.

E-learningontwikkeltools

Dit is maar een kleine opsomming van mogelijkheden. Aantrekkelijk maken van de leervorm kan in vele vormen. Het is belangrijk dat het een onderdeel is van je ontwerp en, let op: overdaad schaadt.

Ben je op zoek naar pakketten die hierbij kunnen helpen, kijk dan eens naar onze e-learningontwikkeltools.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil jij meer weten over aantrekkelijke leervormen of heb je een ander L&D vraagstuk? Neem contact op met Edward Maitimo door te mailen naar maitimo@courseware.nl. Edward gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Wat is hybride leren?

Er bestaat in Nederland een discussie over de term hybride leren, zie deze blog van Wilfred Rubens over Simultaan onderwijs. In dit artikel definiëren wij deze term als een onderwijskundig model waarbij sommige deelnemers de bijeenkomst persoonlijk bijwonen, terwijl anderen virtueel/online vanuit huis aan dezelfde bijeenkomst deelnemen.

Als er iets is wat de afgelopen jaren ons hebben geleerd, dan is het wel dat we kritischer zijn gaan nadenken over hoe we leerbijeenkomsten organiseren. Waar we in het verleden vanuit automatisme vaak kozen voor een klassikale bijeenkomst, stellen we ons nu eerder de vraag: is het wel echt nodig om iedereen fysiek naar een locatie te laten komen? Of zijn er ook alternatieven? Zoals helemaal online. Of een aanpak waarbij deelnemers de bijeenkomst klassikaal volgen gecombineerd met deelnemers die de les live online volgen.

Het voordeel van zo’n hybride bijeenkomst is dat deelnemers vaak een hogere betrokkenheid hebben in vergelijking met een volledige online bijeenkomst. Daarnaast scheelt het een grote groep deelnemers reistijd en reiskosten. Een hybride bijeenkomst is dan ook vaak makkelijker te plannen.

hybride leren

6 tips voor de ondersteuning van hybride leren

Toch zien we ook dat wanneer je een goede hybride bijeenkomst wilt organiseren, je goed moet nadenken over het leerontwerp. We zijn bij een hybride bijeenkomst snel geneigd om onze lesmethodes te richten op de klassikale deelnemers en de online deelnemers te beschouwen als publiek. En ook het bewerkstelligen van een leuke dynamiek en interactie tussen de online groep en klassikale groep vraagt om een goed doordacht plan. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je het hybride leren kan ondersteunen.

  1. Laat de standaard los
    Probeer niet een perfecte klassikale les en een perfecte online les neer te zetten. Beide vormen vragen om andere didactische keuzes en aangezien je ze combineert, zal je in je lesontwerp een aantal concessies moeten doen. Zorg er in je ontwerp voor dat het een les is met een gelijkwaardige beleving voor zowel de klassikale als online deelnemers.

  2. Iedereen is online
    Maak je synchrone momenten volledig online. Dat betekent dat de klassikale deelnemers ook in de online bijeenkomst zitten. Zij hebben dus de keus om live mee te kijken in plaats van naar de monitor. Dit heeft als voordeel dat je een homogenere groep krijgt die allemaal op dezelfde manier aandacht krijgen. Je kan je zo als trainer focussen op 1 manier, die dan goed is. Maak je les in eerste instantie geschikt voor de online groep en pas deze waar nodig aan voor de klassikale groep.

  3. Vul je programma aan met asynchrone lesonderdelen
    Gebruik naast synchrone lesonderdelen ook asynchrone lesonderdelen. Je kan daarbij denken aan een moment tijdens de les dat deelnemers bijvoorbeeld aan een keuzeopdracht kunnen werken. Deze asynchrone momenten kunnen ruimte geven om de klassikale groep specifieke live aandacht te geven waar dat wenselijk of noodzakelijk is. Zet dit in een programma en deel dit via je leerplatform.

  4. Maak het een streling voor ogen en oren
    Goede apparatuur is essentieel. Zorg voor een goede microfoon als trainer en zorg dat je als trainer goed in beeld bent. Maak bijvoorbeeld gebruik van een 360 graden camera. Zorg er tevens voor, naast het feit dat je als trainer zelf goed te zien en te horen bent, dat de deelnemers goed te horen zijn. Laat de klassikale deelnemers zelf hun microfoon aanzetten via hun laptop of herhaal de vraag/antwoord voor de rest van de groep.

  5. Samen leer je beter/meer
    Zorg voor een groepservaring door samenwerkingsopdrachten. Dit kan in Microsoft Teams bijvoorbeeld door de groep in breakout rooms uit elkaar te laten gaan. Koppel bewust een klassikale en online deelnemer met elkaar. Je kan dan als trainer door de ruimte lopen om vragen te beantwoorden of deelnemers op weg te helpen. Op deze manier houd je niet alleen contact met de klassikale deelnemers, maar via hen ook met de online samenwerkingspartners.

  6. Activeer alle deelnemers
    Zorg voor interactie en afwisseling. Betrek de deelnemers door bijvoorbeeld gebruik te maken van polls of een online quiz. Een word cloud is ook een leuke manier om input vanuit de deelnemers te verzamelen. Stel centraal een vraag en laat in een word cloud de antwoorden zien.

Meer weten?

Door onze jarenlange ervaring en expertise op het vlak van leertechnologie en omdat we met meerdere tools of leveranciers werken, kunnen wij jullie goed helpen om de mogelijkheden van hybride bijeenkomsten binnen jullie organisatie te bepalen. We gaan hierover graag met je in gesprek. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

Over Ronny Lohuis

Wil jij meer weten over hybride leren of heb je een ander L&D vraagstuk? Neem contact op met Ronny door te mailen naar lohuis@courseware.nl. Ronny gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Leren gaat om het resultaat. Om leren in een organisatie optimaal (met technologie) en passend bij de bedrijfsprocessen in te richten  is een goede didactische inbedding onmisbaar. Om te komen van leerbehoefte naar resultaat is het van belang te kijken naar de leervorm en het moment waarop leren moet plaatsvinden.

Leren gebeurt altijd en overal

Een goede manier om hiernaar te kijken is met het model van de ‘5 Moments of Need’. Dit beschrijft de momenten waarop er een leerbehoefte ontstaat bij de medewerker.

  1. Nieuw: wanneer iemand iets voor de eerste keer moet weten of kunnen.
  2. Verdieping: wanneer men de basiskennis bezit, maar er meer nodig is om verder te komen.
  3. Toepassen: wanneer mensen het geleerde in de praktijk moeten brengen, maar het nog niet kunnen.
  4. Oplossen: wanneer een probleem in de praktijk moet worden opgelost, omdat het ineens anders gaat dan normaal.
  5. Verandering: wanneer er iets verandert, waardoor oude kennis en kunde niet meer toepasbaar is.

Welke leerinterventies geschikt zijn, wordt in sterke mate bepaald door het moment waarop de leerbehoefte ontstaat. Hoe dit efficiënt en effectief ingepast kan worden, wordt ook bepaald door de bedrijfsprocessen die je wilt ondersteunen en de technologie die beschikbaar is. Technologie waar je aan kan denken zijn Leerplatformen (LMS, LXP’s etc.)  en e-learningontwikkeltools.

leerrendement

Zo kan iedereen zich voorstellen dat als een medewerker een probleem moet oplossen tijdens zijn of haar werk, een klassikale training niet de meest geschikte leerinterventie is. Andere leerinterventies, zoals het raadplegen van een expert, een quick reference card, een overzicht van mogelijke oplossingen zijn op dat moment veel effectiever.

Het inzetten van een passende leerinterventie bij een moment van leerbehoefte is het optimale just-in-time learning. Het zorgt onder andere voor:

  • Meer motivatie: De informatie is relevanter voor de medewerkers.
  • Grotere retentie: Medewerkers onthouden de informatie langer.
  • Meer efficiëntie: Medewerkers leren alleen wat nodig is.

Leren doen we met ons brein

Bij leren gaat het over het proces van opslaan van nieuwe informatie in het brein. Voor een optimaal leerresultaat kijk je daarom altijd naar de randvoorwaarden die voor de hersenen gelden om goed te kunnen leren. In het ‘Leerdesign voor het brein’  zijn daarom de volgende 5 basisprincipes opgenomen:

  1. Microleren: Korte leerbrokken zijn beter te verwerken door ons brein.
  2. Gespreide herhaling: We onthouden meer wanneer we informatie in korte herhalingen gespreid aangeboden krijgen.
  3. Gepersonaliseerd leren: Door aan te sluiten op wat je al weet, is het gemakkelijker om informatie te onthouden.
  4. Multi-sensorische leervorm: Het prikkelen van zintuigen zorgt ervoor dat je de stof beter opslaat en verwerkt en vooral dat je het daarna beter kunt opdiepen.
  5. Aantrekkelijke leervorm: Je leert met aandacht. Door een aantrekkelijke werkvorm te kiezen, verhoog je de aandacht en daarmee het leerresultaat.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil jij meer weten over hoe je deze modellen en principes kunt toepassen in jouw organisatie en over het maximaliseren van je leerrendement? Neem contact op met Edward Maitimo door te mailen naar info@courseware.nl. Edward gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Het menselijk brein heeft een bepaalde blauwdruk. Dit betekent dat vaste gebieden in je hersens gebruikt worden voor specifieke functies. Zo heb je aan de achterkant van je hoofd het visuele gebied dat geactiveerd wordt wanneer je iets ziet. Andere gebieden in je hersenen zijn weer belangrijk voor wat je hoort of voelt.

Wanneer je iets leert, worden de hersendelen geactiveerd van de zintuigen die je op dat moment aanspreekt. Onderzoek wijst uit dat hoe meer zintuigen aangesproken worden, hoe beter het in je geheugen opgeslagen wordt. Wanneer je iets hoort, ziet en voelt, zal je het dus beter opslaan dan wanneer je het alleen hoort.

Gepersonaliseerd leren is slechts één van de zaken die het effect op leren positief beïnvloedt volgens het leerdesign voor het brein:

multi sensorisch leren

In de neurowetenschap beschrijft men dit als ‘cells that fire together wire together’. Wanneer een groep van hersencellen samen betrokken zijn bij iets wat je herinnert, heb je het over een netwerk van hersencellen dat actief is. Ieder van deze cellen is een haakje naar de herinnering, waardoor je deze dus makkelijker uit je geheugen kunt opdiepen.

Het advies is dan ook om zoveel mogelijk zintuigen te prikkelen tijdens het leren. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de schrijfdans, waarin kleuters de vormen van letters leren door deze met grote bewegingen in de lucht te schrijven.

Zintuigen prikkelen met digitale leervormen

Als je online modules of andere digitale leerervaringen ontwikkelt, is het van belang om het een prikkelende ervaring te maken die zich tegelijkertijd richt op meerdere zintuigen. De tijd van platte tekst met een plaatje (oftewel een e-book) is dan ook voorbij. Maar hoe prikkel je dan de nodige zintuigen in een online module?

Hieronder een paar suggesties.

  • Voeg voice-over/audio toe aan statische pagina’s.
  • Ook goed geplaatste, relevante geluidseffecten zijn mogelijk (mits gedoseerd, maar dat is weer een ander verhaal).
  • Video en animatie prikkelt extra gebieden in de hersenen. Door het bekijken van een film, worden zowel auditieve als visuele hersengebieden geprikkeld. Wanneer een video een gevoel van herkenning oproept (een situatie of handeling) komen ook de spiegelneuronen en het gebied wat betrokken is bij het inlevingsvermogen in actie. Een videoanimatietool die je hiervoor kan gebruiken is Vyond.
  • Virtual Reality en Augmented Reality zijn manieren waarop je op realistische wijze de situatie kunt beleven. Je hoofdbeweging is gelijk aan wat je ziet, waardoor je hersens gaan geloven dat je werkelijk in de situatie zit. Het is bijna alsof je de handelingen echt uitvoert, waardoor alle hersengebieden die hierbij nodig zijn gestimuleerd worden.

Onze e-learningontwikkeltools Articulate 360 en Lectora ondersteunen natuurlijk audio en video. Denk ook aan 360° foto’s en interactieve video. Het ontwikkelen van VR is mogelijk met CenarioVR. Met CenarioVR zijn VR-trainingen makkelijk en betaalbaar gemaakt. Meer weten over onze Virtual Reality ontwikkeltool? Klik dan op onderstaande knop.

Meer weten over een van onze contentontwikkeltools?

Meer weten?

Wil jij meer weten over multi-sensorisch leren? Neem contact op met Godfried door te mailen naar info@courseware.nl. Godfried gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Wat is Virtual Reality training?

In een Virtual Reality (VR) training doorloopt de cursist een module waarin hij of zij zich bevindt in een compleet andere werkelijkheid. Dit kan op basis van een geprogrammeerde omgeving of met behulp van 360-graden foto’s en of video’s. Een dergelijke virtuele training biedt andere voordelen en resultaten ten opzichte van een ‘reguliere’ training. Er kunnen trainingssituaties worden gecreëerd die anders niet of moeilijk te realiseren zijn.

Een mooi voorbeeld van een VR-training (gemaakt in CenarioVR) is van het Thomas Jefferson Universiteitsziekenhuis. Zij gebruiken VR-training om patiënten te stimuleren om zich te laten screenen voor darmkanker. In de interactieve training worden de patiënten door het screeningsproces geleid om hen zich meer op hun gemak te laten voelen met het proces rondom de endoscopie. Ze kunnen vrij door de operatiekamers rondlopen en krijgen informatie over de procedure. Hierdoor zijn de patiënten beter voorbereid en geïnformeerd, en zijn ze sneller bereid om zich te laten screenen. Uit de evaluatie van de training blijkt dat 57% van de patiënten het extreem leerzaam vond; 71% gaf aan voldoende kennis te hebben van de screeningprocedure, een toename van 19%.

Wat is het effect van VR-training?

Een training kan verschillende leerdoelen hebben, het opdoen van kennis of inzicht, het aanleren van vaardigheden of het veranderen van een attitude of gedrag. Afhankelijk van het leerdoel zijn er verschillende trainingsmiddelen om het doel te bereiken. Wanneer het leerdoel gaat over een gedragsverandering, kan het opwekken van een bepaalde emotie hierbij een versterkende factor zijn. Video in combinatie met een verhaallijn is een effectieve manier om bepaalde emoties op te wekken bij de kijker. Dit zien we ook terugkomen in e-learning.

Een VR-training neemt je nog een stap verder richting de werkelijkheid, onder andere doordat je zelf bepaalt welke kant je op kijkt. Het beeld beweegt mee met jouw blik. Dit laat de gebruiker een (compleet) nieuwe ervaring beleven waardoor het beter wordt herinnerd en er meer interesse wordt gewekt in het onderwerp.

Wat zijn de voordelen van VR-training?

Naast de bovengenoemde voorbeelden kan VR natuurlijk ook van pas komen in andere situaties. VR kan worden gebruikt in situaties waarin het lastig is om deze in de praktijk te trainen. Denk bijvoorbeeld aan het werken met hoogspanning, het werken op een boorplatform, het meekijken tijdens een cruciale operatie, of het werken met een dure machine. Met een VR-training is het mogelijk deze situaties te trainen zonder er daadwerkelijk te zijn. Daarnaast kan de training op grotere schaal worden aangeboden en meerdere keren worden gevolgd.

Ook voor het creëren van empathie kan VR een oplossing bieden. In een VR-training beleef je de ervaring door de ogen van een persoon met autisme of het leven van een vluchteling waardoor empathie wordt gecreëerd bij de gebruiker.

De VR-oplossing kan ook simpeler zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rondleiding om gebruikers bekend te maken met een bepaalde omgeving in een onboardingstraject. Het creëren van scenario’s in de vorm van een sales- of klantvriendelijkheidstraining. Of een manier om awareness te creëren op een bouwterrein om gevaarlijke situaties te herkennen. Hoe zou een VR-training waarde kunnen toevoegen binnen jouw organisatie?

Hoe maak je een VR-training?

Met CenarioVR kun je gemakkelijk zelf een VR-training maken. CenarioVR maakt gebruik van 360-graden foto’s of video’s waardoor je geen volledige virtuele omgeving hoeft te (laten) programmeren. Met een 360-graden camera maak je zelf foto’s en video’s die je vervolgens kunt importeren in CenarioVR. Hier kunnen verschillende interacties, vragen, effecten en/of audio bestanden aan worden toegevoegd om er een e-learningmodule van te maken. De gebruiker kan de VR-module volgen met een VR-headset, op zijn smartphone of via een pc. De module kan vervolgens onderdeel zijn van een blended programma, als uitstapje in een andere e-learning of als een op zichzelf staande ervaring.

Modules kunnen worden gepubliceerd naar SCORM, xAPI of CMi5 waardoor ze goed samenwerken in combinatie met een Leerplatform (LMS of LXP). Daarnaast kan het volgen van een CenarioVR-module ook in ‘CenarioVR live and Mobile’: het hosting platform dat bij de CenarioVR-licentie zit inbegrepen.

Zelf VR-trainingen ontwikkelen? Gebruik CenarioVR. 

VR-trainingen bij Enexis

Iedereen binnen Enexis werkt elke dag om het dagelijks leven van gezinnen en bedrijven mogelijk te maken. Ze proberen elke dag om de wereld om ons heen een stukje duurzamer te maken en bedrijven te helpen bewuster om te gaan met energie. Enexis zet Virtual Reality trainingen in tijdens het onboarding proces. We spreken met Jan Taks, trainer bij Enexis, over Virtual Reality trainingen.

Ik vind het een prachtige tool om mee te werken. Gaandeweg zijn er ook nieuwe functies bijgekomen. Erg fijn!

Jan Taks,

Trainer, Enexis

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil jij meer weten over VR-training ontwikkelen? Neem contact op met Godfried Bruins door te mailen naar info@courseware.nl. Godfried gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Wat zijn e-learningtemplates?

De nadruk ligt bij een template op de kenmerken en niet direct op de inhoud. Het doel van de uniforme indeling van elk scherm is het leven voor de cursist makkelijker te maken. Door een consistente opbouw vermijden we cognitieve overbelasting.

Een set templates of sjablonen:

  • bevat standaard schermen opgebouwd in een ontwikkeltool;
  • maakt het voor een auteur mogelijk een cursusstructuur eenvoudig op te zetten;
  • is zo opgebouwd dat elk scherm dezelfde indeling en navigatie heeft.
e-learning templates

Wat zijn de voordelen van e-learningtemplates?

Door het gebruik van templates zorg je ervoor dat:

  • cursussen er beter uitzien en bovendien een uniforme uitstraling hebben;
  • materiedeskundigen zich niet met vormgeving of techniek hoeven bezig te houden;
  • het ontwikkelen sneller gaat – dus besparing van tijd en geld;
  • de leercurve van de auteurstool verlaagd wordt;
  • getoonde interacties als inspiratiebron gaan dienen voor auteurs.

Samengevat verbeteren templates zowel de cursistervaring als de kwaliteit en ontwikkeltijd van e-learning.

Hoe gebruik je e-learningtemplates?

Als je direct start met een template voorkom je dat je in een latere fase nog allerlei zaken moet corrigeren. Volg deze stappen om een template te ontwikkelen:

  1. Start met een klein aantal eenvoudige templates voor het opzetten van de huisstijl.
  2. Test de template in een heel vroeg stadium op gebruik in je LMS,  verschillende browsers en tablets.
  3. Laat de ontwikkelaars wennen aan templates en de voordelen daarvan.
  4. Bouw de eerste cursussen en houd goed bij waar problemen zich voordoen.
  5. Breid de set templates naar behoefte uit met complexere schermen of interacties.

Om templates te ontwikkelen heb je kennis nodig van de contentontwikkeltool, gevoel voor vormgeving en enige achtergrond op het gebied van didactiek. Natuurlijk kunnen wij je ook hierbij helpen. Neem contact op via onderstaande knop.

Richard

Meer weten?

Wil jij meer weten over het maken van e-learningtemplates? Neem contact op met Richard door te mailen naar info@courseware.nl. Richard gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Wat brengt 2024 voor de wereld van e-learning, leren en technologie? In dit artikel vertelt onze trendwatcher Ronny Lohuis over de ontwikkelingen die hij ziet op het gebied van leren & ontwikkelen.

In een snel veranderende wereld is voortdurende ontwikkeling binnen organisaties cruciaal. Technologie speelt hierin een sleutelrol, vooral als het gaat om leren en professionele groei van je medewerkers. De technologie die leren ondersteunt, ontwikkelt natuurlijk mee. Onze trendwatcher, Ronny Lohuis, volgt dit op de voet en licht vier interessante trends uit voor 2024. Deze trends geven aan dat 2024 een jaar wordt van evolutie en niet van revolutie, maar daarom niet minder belangrijk om in de gaten te houden.

Trends

1. Gepersonaliseerd leren met kunstmatige intelligentie (AI)

In 2023 hebben we de opkomst van generatieve AI gezien. AI die content kan maken, zoals afbeeldingen, video, spraak en allerlei combinaties daarvan. De verwachting is dat deze ontwikkelingen zeker doorgaan én dat deze technologie verder ingebed gaat worden in software waarmee je e-learningmodules maakt en in leerplatformen. Dit zorgt er onder andere voor dat effectiever en efficiënter content gemaakt kan worden.

De impact van AI zal in de komende tijd alleen maar groter worden. AI-gedreven, gepersonaliseerd leren neemt een vlucht in organisaties. AI-technologieën zijn inmiddels in staat om de specifieke behoeften en leervoorkeuren van medewerkers te analyseren, wat kan leiden tot op maat gemaakte opleidingsprogramma’s. Deze benadering verhoogt niet alleen de betrokkenheid en retentie, maar optimaliseert ook de tijd en middelen die aan training worden besteed, een belangrijke overweging in het bedrijfsleven.

2. Immersive learning (immersieve leerervaringen) met Virtual en Augmented Reality

Virtual en Augmented Reality (VR en AR) brengen een revolutie teweeg in de manier waarop medewerkers nieuwe vaardigheden leren en bestaande vaardigheden aanscherpen. Door realistische simulaties en interactieve ervaringen bieden deze technologieën een veilige en effectieve leeromgeving. Dit is interessant voor organisaties die zich bezighouden met complexe processen of die hun medewerkers op een boeiende manier willen trainen zonder de risico’s van fysieke training.

Hoewel VR en AR al een tijd op de markt beschikbaar zijn, zorgden de kosten en de complexiteit van hardware en software ervoor dat ze niet breed werden omarmd door organisaties. Inmiddels zien we grote veranderingen die het tij voor VR en AR kunnen keren. De verschillende varianten van VR, van interactieve 360-graden foto’s en video’s tot volwaardige VR, worden steeds toegankelijker door beter betaalbare hardware. Denk aan 360-graden camera’s voor productie en VR-brillen om de content te bekijken. Ook de software wordt steeds gemakkelijker te gebruiken, zodat je de benodigde interactiviteit kan toevoegen. We zien langzamerhand dat ook bij Augmented Reality er meer toegankelijke software komt waarmee je content kunt maken. Een must om het daadwerkelijk te gaan gebruiken binnen leren!

Ben jij benieuwd wat jij kan met Virtual Reality? Bekijk CenarioVR.

3. Microlearning en Mobiel Leren

De trend van microlearning speelt in op de behoefte aan flexibiliteit en toegankelijkheid in organisaties. Korte, gerichte leereenheden zijn ideaal voor drukke professionals die hun vaardigheden willen bijspijkeren zonder hun werk daarvoor te onderbreken. Microlearning is meer dan het opknippen van je e-learningmodules in kleine stukjes. Bij microlearning leg je de focus op een enkel leerdoel en laat je eventuele context en bijzaken weg. Hierdoor is het heel geschikt voor just-in-time leren en/of voor herhaling (belangrijk voor retentie!).

Deze trend wordt ondersteund door de groeiende beschikbaarheid van mobiele leerplatformen, waardoor medewerkers altijd en overal kunnen leren. Dit is niet meer weg te denken uit de huidige dynamische werkomgeving. Daarnaast is de groeiende beschikbaarheid van belang voor het succes van microlearning, omdat dit alleen werkt als de leereenheden ook just-in-time beschikbaar én snel te consumeren zijn.

Het steeds gemakkelijker maken van video’s en animaties (al dan niet met behulp van AI) ondersteunt deze trend ook, aangezien bewegend beeld een populaire vorm is van microlearning en perfect is voor de mobiele benadering. Daarnaast is video’s beluisteren in je eigen taal of bekijken met een goede ondertiteling met de huidige stand van zaken van AI geen probleem meer.

Een tool waarmee je microlearning maakt, is bijvoorbeeld Articulate 360.

4. Collaboratief leren via sociale media en leerplatformen

Collaboratief leren via sociale media en digitale platformen bevordert kennisdeling en teamwerk binnen organisaties. Een leerplatform dat collaboratief leren ondersteunt, stelt medewerkers in staat om ideeën uit te wisselen, samen te werken aan projecten en van elkaar te leren, ongeacht fysieke afstanden. Deze aanpak versterkt de bedrijfscultuur en stimuleert een meer verbonden en productieve werkomgeving.

We zien dat er ook in organisaties steeds meer aandacht komt voor de groep waarbinnen je leert en waarmee je leert. Dit vraagt om goede ondersteuning in leerplatformen. Het minimale dat tegenwoordig verwacht wordt, is dat medewerkers op content en op elkaar kunnen reageren. Maar ook het vinden van experts en met ze in contact komen is hierin een belangrijk onderdeel. Daarnaast is het uitwisselen van kennis (documenten, vragen, sites, filmpjes) en dergelijke een niet te onderschatten component van collaboratief leren. Ook is er een omgeving nodig waarin mensen (als ze op afstand van elkaar zijn) in real time met elkaar kunnen leren. Dat gaat soms wel wat verder dan het opzetten van een sessie in Teams of Zoom.

Een sociaal en collaboratief leerplatform is bijvoorbeeld Learn Amp. Wil je meer informatie over dit (of eventueel andere) leerplatform(en)? Laat dan je gegevens achter onderaan de pagina.

Conclusie

Deze vier trends – AI-gedreven gepersonaliseerd leren, Immersive learning met VR en AR, microlearning en mobiel leren, en collaboratief leren via leerplatformen – zijn essentieel voor organisaties die streven naar voortdurende ontwikkeling en groei. Door deze principes en de ondersteunende technologieën te omarmen, kunnen organisaties een krachtige leeromgeving creëren die zowel de individuele medewerker als het collectief ten goede komt, en die bijdraagt aan een cultuur van continue verbetering en innovatie. Deze benadering zal een sleutelrol (gaan) spelen in het succes van organisaties.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je

Transformeer je organisatie met een Learning Experience Platform

Een Learning Experience Platform (LXP) biedt een geavanceerde leerervaring, gericht op het stimuleren en ondersteunen van gebruikers in hun ontwikkelingsproces. Door een gebruiksvriendelijke interface, een breed scala aan leermogelijkheden en sociale functies, helpt een LXP organisaties hun leerprocessen en daarmee het leerrendement te verbeteren.

Waarom een LXP?

Een LXP gaat verder dan traditionele leerplatformen door zich te richten op de totale leerervaring. De introductie van LXP’s heeft de aandacht verschoven naar het creëren van boeiende, interactieve leerervaringen. Deze platforms zijn rijk aan (online) leermateriaal en leggen de nadruk op de lerende. Het platform is ideaal voor diverse toepassingen, zoals het inwerken van nieuwe medewerkers, het aanbieden van e-learning modules, en meer.

Kenmerkende kwaliteiten voor een LXP zijn:

  • Personalisatie: Aanbevelingen en favorieten op basis van leerbehoeften.
  • Sociale interactie: Mogelijkheden om te communiceren binnen leeractiviteiten en om eigen materiaal toe te voegen.
  • Zelfgestuurd leren: Gebruikers kunnen eigen leerpaden samenstellen en delen.

De term LXP

Hoewel je verschillende termen kan tegenkomen zoals LEP (Learning Experience Platform), Digital Learning Platform, of Talent Experience Platform, streven ze allemaal naar hetzelfde: een optimale leerervaring. Ongeacht het label, het gaat om wat het platform kan doen voor jouw organisatie.

LXP

Ontdek het juiste LXP voor jouw organisatie

Het mooie is dat veel leerplatformen tegenwoordig functies combineren die voorheen exclusief aan een LMS of LXP werden toegeschreven. Daarom gebruiken wij graag de neutrale term leerplatform. Dit maakt het kiezen van een nieuw systeem niet altijd eenvoudig. Het is essentieel om te kijken naar wat jouw organisatie wil bereiken en welke functionaliteiten nodig zijn.

Een aantal sleutelvragen helpen je te bepalen wat je nodig hebt:

  • Wie gaan er leren in het leerplatform? Medewerkers, partners of klanten?
  • Hoeveel gebruikers heb je?
  • Wat is je budget? Je hebt jaarlijkse kosten, implementatiekosten en meer.
  • Welke onderdelen vind je het belangrijkste in je leerplatform? Gaat het om distributie van leermateriaal en andere content, wil je klassikale trainingen plannen?
  • En, misschien wel het belangrijkste, wat wil je bereiken met jouw leerplatform?

Bij Courseware helpen we je graag om de juiste vragen te stellen en geven we advies over wat jouw organisatie echt nodig heeft. Ons keuzecriteria-document helpt je om de verschillende LXP-systemen te vergelijken en te ontdekken welk leerplatform het beste bij jouw organisatie past.

Ontdek in 8 vragen welk leerplatform bij jouw organisatie past!

Ontdek onze krachtige LXP’en

Tijs

Meer weten?

Wil jij meer weten over welk LXP voor jouw organisatie geschikt is? Neem contact op met Tijs door te mailen naar holkenborg@courseware.nl. Tijs gaat graag met je in gesprek.

Vergelijkbare thema’s

Tijs Holkenborg

New Business

We staan voor je klaar

Vul het formulier hieronder in en we komen binnen 2 werkdagen bij je terug.

marketing
Geen titel(Vereist)

We staan altijd klaar voor je